Niet-alledaagse wijnen voor alledag English text
De Koning Drinkt Thuis | Eten | Pers | Links | Prijslijst | Wijnmakers |
Over Klaus Scheu

Schweigen is het laatste wijndorpje aan de "Deutsche Weinstrasse" vóór je de grens met Frankrijk oversteekt en Wissembourg binnenrijdt. We zitten hier pal op de grens tussen Pfalz en Elzas, twee wijnstreken die geografisch op elkaar aansluiten en ondanks hun gelijkenissen toch een heel verschillend wijnprofiel hebben.
Menig wijnbouwer in Schweigen heeft wijngaarden in Duitsland én in Frankrijk en staat aldus met één been in de Pfalz en met het andere in de Elzas. De wijn wordt echter steeds volgens de Duitse wijnwetgeving geproduceerd en ook als dusdanig op de markt gebracht.
Over de Spätburgunders van Friedrich Becker vertellen we u op een andere pagina op deze website. Het "Weinhof Scheu" van zijn kant omvat zo'n 11 hectaren wijngaarden, waarvan ongeveer een derde op de "Schweigener Sonnenberg". De overige twee derden bevinden zich in Frankrijk en zijn omwille van hun zeer kalkhoudende bodem geknipt voor de "Burgundersorten". De Weissburgunder (Pinot Blanc) en Grauburgunder (Pinot Gris) van het huis blijken allebei optimaal te profiteren van deze terroir en zijn van een zeer mineralige en frisse makelij.
Om de typiciteit van iedere druif te benadrukken is het werk op het veld en in de kelder jarenlang bij- en afgestemd op de druivensoort. Voor Klaus Scheu volstaat het immers niet om wijnen van goede kwaliteit te maken: dwarsliggers ("Querköpfe") wil hij voortbrengen, individualisten, wijnen met karakter quoi. En laat dat nu net zijn wat ons boeit in dit vak...

De wijnen van het Weinhof Scheu
Weissburgunder "VS"

Weissburgunder is de Duitse benaming voor Pinot Blanc, u welbekend uit de Elzas. Niet alleen is de naam verschillend in Duitsland, ook de wijn zelf blijkt een heel ander en verrassend karakter te hebben. Dit is een "Qualitätswein" (de classificatie net onder "Kabinett") afkomstig van een zeer kalkhoudende terroir aan de Franse kant van de grens. Bleekgeel, een beetje groenig van kleur. Een zeer intense en frisse neus waar de mineraliteit echt afspringt: zure appeltjes, munt, pistachenoten, een zilte toets zelfs. De mineraliteit zet zich samen met appel en munt (en witte bessen) door in de smaak. Licht en fris, en toch behoorlijk lang in de afdronk. Een aperitief- en maaltijdwijn die (natuurlijke) structuur te koop heeft en blijft boeien tot de laatste slok. En dat voor een "gewone" Qualitätswein! Zelden een Pinot Blanc zulk een eigen smoel weten hebben... (Deze wijn is niet langer beschikbaar.)

Weissburgunder Spätlese "Raedling"

Deze spätlese is eveneens afkomstig van een zeer kalkhoudende terroir aan de Franse kant van de grens. Bleekgeel. Een zeer intens aroma van exotisch fruit, vanille en specerijen. In de mond zeer droog en intens met fantastische zuren, lychee, abrikoos. Eindigt op een licht pepertje. Toppie in alle opzichten en net wat je niet verwacht van een weissburgunder...

Grauburgunder Kabinett

Grauburgunder ofte Pinot Gris. Verwacht hier geen halfzoet of plakkerig gedoe, Scheu maakt zijn Burgunders beendroog. Pinot Gris is een roze druif, en dat merken we al onmiddellijk aan de kleur van deze "Kabinett" die bleekgeel kleurt met een roze glans. Weerom een zeer mineralige neus, met witte rozen, zware bloesems, meloen en fijne tuinkruiden. Een fris-mineralige smaak met ondermeer meloen en abrikoos, gevolgd door een verrassend lange afdronk met opnieuw abrikoos. Niet echt nadrukkelijke zuren, maar dat is typisch voor de Pinot Gris. Ook hier slaagt Scheu er in om de druif tot zijn essentie te herleiden en ze een unieke persoonlijkheid te geven. Wat, geloof ons, niet evident is bij een Pinot Gris.

Rieslaner Auslese

Van de Müller-Thurgau wordt dikwijls gezegd dat zij een kruising is van Riesling en Silvaner. Wat in het geheel niet klopt (zie daarvoor de pagina van Graziano Fontana). Van de Rieslaner weten we dat dit wel degelijk het geval is en de druif wordt als dusdanig als een van de meest geslaagde "neuzüchtungen" beschouwd. Vooral bij de spätlese, auslese enzovoort wijnen ontstaat er een mooi driespel tussen boeket, pittige zuren en restsuikers. Met andere woorden, je kunt er een zoete wijn van maken die toch voldoende fris blijft. Dat is wat we ook hier vaststellen. Een zeer breed en wolkig aroma van exotisch fruit. In de smaak komen de witte bessen opzetten. Het geheel blijft zeer fijn en gelaagd en gespeend van plakkerigheid. Jaargang 2007 behaalde een score van 91 bij Gault-Millau.

© DE KONING DRINKT. Laatst gewijzigd op 11/02/2011