Niet-alledaagse wijnen voor alledag English text
De Koning Drinkt Thuis | Eten | Pers | Links | Prijslijst | Wijnmakers |
Over Roberto Marsetti

Traditie, drinkbaarheid, lange termijn. Deze stopwoorden hebben we meer dan eens uit de mond van Roberto Marsetti horen rollen wanneer hij over zijn wijnen en "la terra" praat. "La terra", dat is Valtellina, een ruwe en moeilijk bereikbare bergstreek in het Noorden van Lombardije waar men al eeuwenlang het gevecht aangaat met de steile rotsen. Van oudsher wordt hier de Nebbiolo geteeld in terrassen die via halsbrekende trapjes met elkaar zijn verbonden. De Nebbiolo is de druif die aan de basis ligt van de vermaarde Barolo's en Barbaresco's uit Piemonte. Desondanks geniet Valtellina niet de aandacht die Piemonte te beurt valt. De streek is lang bijna exclusief op Zwitserland gericht geweest en wordt gedomineerd door een beperkt aantal grote coöperatieven en négociants. Robert Marsetti is één van de weinige onafhankelijke wijnbouwers in Valtellina en eigenaar van 5 hectaren wijngaarden boven Sondrio, een historisch stadje dat het centrum is van de "Grumello"-appellatie. De andere appellaties zijn: Sassella, Inferno, Valgella, waarvan Sassella, al dan niet terecht, de beste reputatie heeft.
De "Valtellina Superiore" is een DOCG wijn, de hoogste categorie binnen de Italiaanse wijnregelgeving. De rendementen zijn dan ook laag, wat leidt tot geconcentreerde wijnen die hun kracht gedurende lange tijd kunnen bewaren. Als om dit te onderstrepen, haalt Roberto met de nodige zorg een Grumello 1986 uit de familiekelder, om hem vervolgens te ontkurken en voorzichtig te decanteren. De wijn is ronduit verbluffend! Een complex en wolkig aroma met lagen fruit, leder en kruiden, in de mond nog steeds krachtig en fris. Dat belooft voor de 2000'ers binnen 15 jaar!
Een andere specialiteit van Valtellina is de "Sfursat", een versterkte Nebbiolo-wijn vervaardigd volgens het Amarone-procédé.
De wijnen van de Azienda Agricola Marsetti Alberto
Valtellina Superiore Grumello

Dit is de favoriete wijn van de familie Marsetti, wier credo luidt: houten of eiken vaten, goed en wel, maar dat mag de pret niet bederven! 100% Nebbiolo gerijpt op grotendeels eikenhouten en gedeeltelijk kastanjehouten fusten van 30 hectoliter. De eik zorgt voor zoete toetsen, de kastanje voor een tik bitter. Robijnrood. Geur van bosbessen en aardbeien, gekruid met kaneel en kruidnagel. Een wijn met body en massa's complex fruit, ondersteund door stevige maar aangename zuren. Heeft zeker niet de strengheid die vele andere Valtellina's kenmerkt. Voorbestemd om nog jaren mee te gaan.

Valtellina Superiore Le Prudenze

Gerijpt op kleine Franse eikenhouten barriques, wat geur en smaak nog iets intenser maakt. 100% Nebbiolo. Kleur robijn- tot granaatappelrood. We ruiken pruimen, bosaardbeien, rode bessen. En verder grafiet, tabak en een vleugje leder. Warm en droog, met de zuren goed in balans, eindigend op aangename tannines. Deze wijn evolueert nog sterk in het glas.

Valtellina Sfursat

Een versterkte wijn vervaardigd volgens het Amarone-procédé. Is het paradepaardje van de wijnen uit Valtellina en steekt dikwijls de Amarone naar de kroon als het aankomt op concentratie en fruit. Eveneens voor 100% uit Nebbiolo vervaardigd. Gedurende 18 maanden op barriques gerijpt. Na een flesrijping is het hout intussen mooi versmolten, zodat we nu volop van fruit en kruidigheid kunnen genieten. In de neus rijpe braam- en bosbessen, aardbeien, kaneel, kruidnagel. Smaak (droog, niet zoet!) blijft fris en zacht, want de zuren bieden mooi weerwerk aan de lijvige body. Is een wijn die het goed doet bij wild en chocolade.

© DE KONING DRINKT. Laatst gewijzigd op 04/09/2005