Niet-alledaagse wijnen voor alledag English text
De Koning Drinkt Thuis | Eten | Pers | Links | Prijslijst | Wijnmakers |
Over Angelo en Luigi Neri

La Guarda is het kleine familiale wijnbedrijf van Luigi en Angelo Neri in de heuvels van de Valtènesi, de streek die grenst aan de zuidelijke westoever van het Gardameer. Dit is de regio Lombardije, provincie Brescia. De Neri's stammen uit Milaan, waar de familie sinds 1870 wijn maakte op basis van druiven uit de meest verscheiden regio's van Noord-Italië, bij voorkeur die van kleine artisanale wijnbouwers. Pas in 1970 kocht vader Angelo een wijngaard in de Valtènesi en begon men wijn te maken met eigen druiven.
Velen benijden Luigi Negri, die het bedrijf van zijn vader overnam, om zijn wijngaarden. Die liggen op een hoogte van 370 meter en hebben veruit de interessantste minerale bodems van de streek. Om de oorsprong van deze heuvels te verklaren, moeten we teruggaan tot de laatste ijstijd, toen de gletsjers de (fossiele) gesteenten hier gedurende lange tijd ophoopten en zo de morenenheuvels vorm gaven. Een betere bodem voor wijnbouw kun je moeilijk vinden...
Het Gardameer aan de voet van de heuvels zorgt voor gematigde temperaturen en voldoende vochtigheid. De nabijheid van de bergen garandeert de luchttoevoer. Van deze omstandigheden maakt Luigi Negri maakt optimaal gebruik om karaktervolle en verrassende rode wijnen te maken met al bij al een vrij laag alcoholgehalte en een groot bewaringspotentieel. In de eerste plaats de Groppello, van een plaatselijke blauwe druif met compacte trossen. Alle wijnen dragen de appellatie "Garda".

De wijnen van La Guarda
Garda Classico Chiaretto

Een beresterke, gespierde rosé op basis van minstens 95% Groppello (zie ook hieronder). Donkerroze en licht sprankelend. Intens aroma van rood fruit. Zeer sappig en droog in de mond en met een fijne, lange afdronk. Top bij een licht maaltijd.

Garda Classico Rosso

Deze rode basiscuvée is niet alleen qua prijs een aangename verrassing. Robijnrood. Een indringende, zilte geur met granaatappel en dennennaalden. In de smaak, fris en peperig, verrassen de minerale tannines. Een wijn met een serieuze "beet" en niettemin van lichte textuur (12% alcohol).

Garda Classico Groppello

De Groppello is de typische druif van de Valtènesi en de verrassende expressie van zijn terroir. En aangezien de Neri's eigenaar zijn van de hoogstgelegen wijngaarden van de streek met veruit de interessantste minerale bodems, krijgt hun Groppello een wel heel uitgesproken zilt en kruidig karakter. Na een relatief korte gisting rijpt de wijn gedurende een jaar op inoxen tanks. Robijnrood. Een intense geur van pitfruit en tijm. Ook in de smaak is er een sterke kruidencomponent en een zeer aangename tanninetoets.

Garda Barbera

Deze Barbera is een absolute voltreffer. De druif uit de Piemonte maakt sier in de Valtènesi. Jaargang 2004, maar nog steeds gebald en krachtig. Na de gisting heeft deze wijn een jaar gerijpt op barrique. Zeer donkerpaars. Bij het walsen stijgt een herfstige, dierlijke geur op, zeer gelaagd en indringend. De smaak getuigt van eenzelfde kracht en valt na de mooie intro niet plat op zijn buik.

© DE KONING DRINKT. Laatst gewijzigd op 19/12/2010