Niet-alledaagse wijn voor alledag English text
De Koning Drinkt Thuis | Eten | Pers | Links | Prijslijst | Wijnmakers |
Over Birgit Braunstein

In 2004 werd Birgit Braunstein door het Oostenrijkse vakblad "Wo isst Österreich" uitgeroepen tot "Winzerin des Jahres". Dit is de voorlopige bekroning van een loopbaan die in het midden van de jaren '90 begon, toen ze het ouderlijk bedrijf in Purbach am See van haar vader Paul overnam.
De wijngaarden, zo'n 20 hectaren groot, liggen op de mooiste plekjes van het "Hügelland" nabij de "Neusiedler See". Aan de westkant worden ze beschermd door het Leithagebergte, de Neusiedler See zorgt voor de nodige afkoeling.
De streek is vooral bekend om zijn rode wijnen, die onder de appellatie "Burgenland" vallen. De Blaufränkisch is de meest aangeplante druif in deze streek en kenmerkt zich door zijn stevige structuur en kruidigheid.
De rode wijnen van het Weingut Braunstein worden in Oostenrijk bij wijze van spreken bedolven onder de prijzen. Volkomen terecht, wat ons betreft.

De wijnen van het Weingut Braunstein
Blaufränkisch Heide

De Blaufränkisch is een typisch Centraaleuropese druif, met een dikke schil, waaruit donkere en tanninerijke wijnen voortkomen. Het is de meest aangeplante rode druif in het Burgenland. Purperrood. Een zeer kruidige geur: kruidnagel, kaneel, bramen, drop. In de smaak vol fruit, perfect afgerond, heel kruidig en een beetje peperig (met een alcohol die perfect binnen de perken blijft).

St. Laurent Goldberg

Voor de Kelten, die de wijnbouw in het Burgenland 3000 jaar geleden introduceerden, was "schieffer" of leisteen van zulk een waarde dat ze het goud noemden. Vandaar dat dit met leisteen bezaaide perceel aan de top van de Leithaberg "Goldberg" wordt genoemd. De St. Laurent is een van oorsprong Franse druif verwant aan de Pinot Noir die momenteel vooral verbouwd wordt in Duitsland (en dan vooral in de Pfalz) en Oostenrijk. Zijn mooiste expressie vindt deze druif in het Burgenland: de typische indringende kersengeur en -smaak, de complexe mineraliteit. Zeer donker. Heel speciale neus van kersen, kirsch, thijm en laurier, mineralig. Een mond vol kersenconfituur, met discrete tannines op 't einde. Een zeer complexe wijn die toch zeer toegankelijk blijkt.

Oxhoft

Dit is de absolute top van de rode wijn in Oostenrijk, bekroond bij meer dan één gelegenheid. Een cuvée van Zweigelt, Blaufränkisch en Cabernet Sauvignon. Van de Blaufränkisch wordt beweerd dat hij het uitstekend doet in combinatie met andere druiven, en dat blijkt hier. Een zeer kruidige neus, met specerijen als nootmuskaat. De smaak is uiterst geconcentreerd en toch zeer mooi rond, goed gekruid, een beetje grafiet. De edeltannines zijn nog zeer present op 't einde.

© DE KONING DRINKT. Laatst gewijzigd op 17/03/2007